LIP (Life Integration Process) of Familie Opstelling - Zondagmiddag 5 januari 2025 (Opstelling) VOL
OverzichtDe familie opstellingen worden begeleid door Natasja Boomsma.
Zij heeft ruim 20 jaar ervaring met het opstellingswerk van Hellinger in Nederland en internationaal aan verschillende nationaliteiten in India.
Locatie: Enschede Centrum (10 minuten lopen van bus- & trein station) in een prachtig gebouw in organische bouwstijl met binnentuin met parkeerplaats. (Hengelosestraat 99 in Enschede)
Tijd: Aanvang 12.15 uur Start: 12.30 - 17.00 uur
Kosten: € 100,- (inclusief opstelling, koffie & thee / water)
Een familie of LIP opstelling is een intense & bijzondere gebeurtenis. Fenomenologisch werken vraagt om geduld, rust en verbinding tijdens een opstelling, en dat zijn de kwaliteiten die Natasja beheerst. Haar empatisch vermogen creeert een veilige omgeving waarin alles wat gezien wil worden aan het licht mag komen. De mogelijkheid voor inzicht en transformatie.
Een opstelling biedt de mogelijkheid om patronen & loyaliteiten aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewustzijn. Loop je ergens tegenaan in je leven en krijg je het maar niet aan het stromen, dan geeft een familie- of systeemopstelling je de mogelijkheid tot een totaal andere kijk en ingang op de kwestie, en soms uiteindelijk zelfs een diepe transformatie.
Een familieopstelling is een opstelling in een 'wetend veld' waarin de familieleden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden en het is ook niet nodig dat deze aanwezig zijn. De representanten worden door de opsteller vanuit een innerlijke beweging opgesteld in de ruimte en geven daarmee een beeld weer dat informatie geeft over het familiesysteem van de vraagsteller.
Voor zover bekend zijn familieopstellingen de enige methode waarin verstrikkingen met een vroeger familielid zichtbaar gemaakt kan worden.
Door een familieopstelling is het vaak mogelijk om erachter te komen met wie of wat je verstrikt bent. Wanneer de dynamiek die zich binnen een familiesysteem afspeelt zichtbaar geworden is bestaat de mogelijkheid om je los te maken van de verstrikking en je eigen leven te gaan leiden.
Mogelijke uitingsvormen van verstrikkingen of onbewuste loyaliteiten aan een familielid of familiepatroon kunnen zijn:
- Je hebt moeite met het aangaan van (langdurige) liefdesrelaties
- Je kan moeilijk verbinding maken in je sociale leven
- Je werk geeft je geen bevrediging
- Je relaties lopen spaak (werk, familie, vrienden enz)
- Je hebt geen vertrouwen in je medemens
- Je loopt met gevoelens rond waarvan je geen idee hebt hoe je eraan komt, zoals het gevoel er niet bij te horen of verdriet, angst, agressie enzovoort.
- Ook verschijnselen zoals depressies, schuldgevoelens, verslavingen, psychische stoornissen, suïcidale neigingen of ziekten kunnen duiden op deze verborgen bindingen met vroegere familieleden.
Het levensintegratieproces (LIP) is een nieuwe opstellingsvorm, ontwikkeld door Wilfried Nelles. Door in de LIP-opstelling de voorbije bewustzijnsniveaus te integreren wordt het eigen leven veel meer ontspannen. Dit maakt het leven niet eenvoudiger, maar het maakt het relaxter en levendiger. Je bent meer geworteld in het nu. De aanvaarding van de stroom die het leven is groeit en je wordt “zelf-bewuster” (in de letterlijke zin). Het leven van alledag wordt begrijpelijker, je wint aan innerlijke onafhankelijkheid en je gedrag wordt krachtiger en effectiever.
Bij een LIP gaat het er concreet om,
- Het zelfvertrouwen te versterken
- Ons potentieel te zien en te leven.
- Met behulp van representanten te kijken naar onze levensloop, vanaf de conceptie tot in het nu
- Ons bewust te worden van ingrijpende, ervaringen – die soms traumatisch waren – en te herkennen dat we die moeilijke situaties hebben overwonnen.
- Ons er ten diepste van bewust te worden dat het niet gaat om wat we van het leven willen, maar om wat het leven van ons wil.
- Te ervaren dat door de aanvaarding van het leven – zoals het is – we aan vitaliteit, gemoedsrust en zelfrespect winnen.
LIP is gebaseerd op het inzicht dat ons leven volledig zonder alternatieven is voor alles wat er is gebeurd. En dat daarom alles “goed” is zoals het is en zoals het was. Daarnaast is het gebaseerd op het besef dat het verleden alleen in ons hoofd bestaat. Het verleden is dat wat voorbij is, het bestaat niet meer. Het enige dat bestaat is nu. Het verleden speelt ons alleen nog parten (vaak onbewust, bijvoorbeeld als gevolg van een trauma) voor zover we ons niet ten diepste hebben gerealiseerd dat het voorbij is. Of omdat we het niet willen loslaten. Daarom ligt de focus van de LIP in het nu.
We kijken naar eerdere levensfasen (tijd in de baarmoeder, jeugd en adolescentie), maar alleen in die zin dat we integreren wat verschijnt, dat we het aanvaarden zoals het was. De opvatting van LIP is dat de oorzaak van onze problemen niet ligt in de gebeurtenissen zelf, hoe moeilijk ook, maar alleen in hoe we ons er nu toe verhouden.