De levende erfenis van trauma transformeren - Janina Fisher
OverzichtTraumatische ervaringen leiden tot een erfenis van symptomen. Ook als de gebeurtenissen jaren of decennia geleden hebben plaatsgevonden, kan deze erfenis nog springlevend zijn. Van oudsher wordt ervan uitgegaan dat zulke gevolgen verdwijnen wanneer het verhaal over wat er is gebeurd wordt verteld.
Getraumatiseerde mensen hebben echter een heel andere ervaring: het telkens opnieuw vertellen van het verhaal over wat er met hen is gebeurd, zorgt vaak voor een heractivering van hun traumaresponsen, zodat ze eerder overspoeld raken dan het trauma verwerken. Getraumatiseerde mensen kunnen hun ervaringen pas transformeren zodra ze begrijpen dat hun symptomen en reacties normale responsen op abnormale gebeurtenissen zijn. Ze hebben handvatten nodig om te kunnen werken aan de symptomen die hun dagelijkse bezigheden bemoeilijken en een belemmering zijn om een leven na het trauma op te bouwen.
Janina Fisher is een vermaarde traumadeskundige. Ze werkt al ruim veertig jaar met getraumatiseerde mensen, die ze helpt om op koers te blijven terwijl zij hun weg naar heling zoeken. In 'De levende erfenis van trauma transformeren' verklaart ze hoe de erfenis van symptomen hen heeft geholpen om te overleven en geeft ze:
- Stap-voor-stapstrategieën die zelfstandig of in samenwerking met een therapeut toe te passen zijn
- Eenvoudige afbeeldingen waarmee getraumatiseerden zelf wijs kunnen worden uit hun verwarrende gevoelens en fysieke reacties
- Werkbladen (ook te downloaden) om te oefenen met vaardigheden die verlichting geven en uiteindelijk helend zijn.
Janina Fisher, PhD, is adjunct-onderwijsdirecteur van het Sensorimotor Psychotherapy Institute en voormalig docent aan Harvard Medical School. Ze staat internationaal bekend als deskundige op het gebied van traumabehandeling, is ook de auteur van 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma: Het onderscheiden en verenigen van persoonlijkheidsdelen' en schreef samen met Pat Ogden 'Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid'.
Janina laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van waarneming en zelfontdekking. Het behandeldoel is niet zozeer het blootleggen van het verleden, maar het genezen van beschadigingen die het gevolg zijn van traumatische ervaringen. Het is een heel toegankelijk werk dat een plaats verdient in de praktijk van elke therapeut.
– Prof. dr. Bessel van der Kolk, auteur van 'Traumasporen: Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen'