Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik - Franz Ruppert
OverzichtEen psychotrauma dat niet is geheeld, laat sporen na in het lichaam en kan tot uitdrukking komen in pijn, ontstekingen of ziekten. Via elk lichamelijk symptoom kan een gedeelte van de onverwerkte levensgeschiedenis zichtbaar worden. Wanneer de onderliggende trauma’s worden geheeld, wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund.
Franz Ruppert laat in zijn uitgebreide inleidende hoofdstuk zien hoe de menselijke psyche zich opsplitst als reactie op overweldigende ervaringen, wat de gevolgen hiervan zijn voor ons ik-bewustzijn en onze identiteit en hoe psychotrauma en fysieke aandoeningen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierbij maakt hij ons bekend met de door hem ontwikkelde identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT), waarbinnen de opstellingsmethode ‘opstellen van het verlangen’ wordt gebruikt om trauma’s bewust te maken en te verwerken.
Harald Banzhaf, arts, beschrijft in zijn uitgebreide inleidende hoofdstuk op welke manier traumatische stress doorwerkt in ons lichaam. Hij baseert zich hierbij onder andere op de neurobiologie en epigenetica. De verbinding tussen lichamelijke signalen, psyche en trauma wordt verder verduidelijkt in 23 auteursbijdragen, waarbij onder meer chronische pijn, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtspijn, kiespijn, slaapstoornissen, seksuele problemen en bepaalde vormen van kanker worden besproken. Dit boek laat zien wat de identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT) van Franz Ruppert kan bijdragen aan algehele genezing van de mens.
Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan de Katholische Stiftungshochschule in München en is werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. De door hem ontwikkelde identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT) geniet internationale bekendheid. Hij geeft seminars over de gehele wereld, waaronder jaarlijks in Nederland en België. Zijn talrijke boeken over psychotrauma zijn in vele talen vertaald.
Dr. Harald Banzhaf is arts met vervolgopleidingen op het gebied van psychotherapie en mindfulness (MBSR). Sinds 1996 heeft hij een groepspraktijk voor integratieve geneeskunde. Daarnaast is hij docent aan de universiteit van Tübingen.